אם יש לכם עסק בוודאי הבנתם שנושא התזרים של הכסף שלכם בעסק הוא נושא שעליו יקום וייפול העסק. אם יש לכם עסק קטן ואתם עובדים לבד במודל של ONE MAN SHOW אולי אתם עדיין לא מבינים על מה כל המהומה, אבל ברגע שתרצו לגדול מעט וההוצאות וההכנסות בעסק יתחילו להיות יותר מורכבות אתם תבינו שאם לא תהיו בשליטה מתי נכנס כסף ובאיזה סכום ומתי יוצאים כספים בעסק, אתם תהיו במצב של חוסר בהירות שעלול לגרור אתכם לסחרחורת בעסק.
בתחילת העסק שלי גם אני התנהלתי כעסק של אדם אחד ולא באמת הבנתי מדוע כל כך חשוב לנהל תזרים מזומנים יומי לעסק. כל המידע ישב לי בראש וידעתי פחות או יותר מהן ההוצאות שלי ומתי יורד לי כרטיס האשראי וכמו כן ידעתי כמה כסף הכנסתי באותו חודש כך שלא היתה לי בעיה להתנהל כלכלית.
לימים העסק שלי גדל בהדרגה ומחודש לחודש הוא הפך להיות מורכב יותר ויותר. מקורות ההכנסה שלי התרחבו, וביחד איתם גם כמות הספקים והעובדים שלי גדלה וההוצאות החלו לרדת במועדים שונים במהלך החודש, חלק מהלקוחות שילמו בפריסת תשלומים ולאט לאט היה קשה יותר ויותר לשלוט במספרים כדי לוודא שאני לא בחריגות בחשבון הבנק, שאני לא חורג ממסגרת כרטיסי האשראי שלי, וכן שההכנסות מופקדות בזמן ושומרות על הרווחיות של העסק.
בשלב זה התחלתי להבין יותר בצורך שלי לנהל תזרים מזומנים לעסק והתחלתי לבנות צוות שיסייע לי לנהל את תזרים המזומנים בעסק שלי על מנת שאוכל תמיד להיות בשליטה וכן, למנף את הכסף הנזיל שלי לפיתוח העסק בצורה מפוקחת ומבוקרת.
ללא ההבנה כמה כסף אמור להיכנס בכל יום ויום ובכל חודש וחודש לא יכולתי לפתח את העסק בצורה אחראית, לא יכולתי להשקיע את הכסף במוצרים פיננסיים ובנדל"ן כיוון שלא יכולתי לדעת האם בחודש הבא אהיה אכנס למינוס או אצטרך לשלם כספים שאולי לא יהיו ברשותי באותו תאריך – דבר שיכול היה לגרור אותי לחובות, עיקולים, פגישה בדירוג האשראי שלי ואף לגרור אותי לסגירת העסק ופתיחה של תהליכי הוצאה לפועל.
מהו תזרים מזומנים?
ראשית אומר שכאשר מדברים על תזרים מזומנים מדובר על סכומי הכסף שמופיעים בחשבון הבנק ולא על כסף מזומן (שטרות) כפי שאולי אפשר להסיק.
תזרים מזומנים משמע כסף נזיל שיש בעסק שאיתו הוא יכול לשלם את ההוצאות וההתחייבויות שלו של אותו יום או אותו חודש. ניהול גרוע של תזרים מזומנים יוצר מחסור בכסף נזיל שאמור בית העסק לשלם בתאריך מסוים לאורך החודש והדבר עלול לגרום לחזרתם של צ'קים, חריגה ממסגרת אשראי שמוגדרת לבית העסק ומצבים בעייתיים נוספים הקשורים לדירוג האשראי של בית העסק ויכולתו של בית העסק להתנהל בצורה תקינה.
כאשר בית עסק מתנהל תזרימית גרוע במהלך תקופה ממושכת הוא עלול להגיע למצב של פשיטת רגל, עיקולים, הוצאה לפועל, חסימות שונות בחשבון הבנק שלו ומצבים בעייתיים נוספים.
אולי הדרך הטובה ביותר להסביר מהו תזרים מזומנים היא להסביר זאת בעזרת דוגמה:
תארו לכם מצב שלבעל העסק יש הוצאה של שכירות בתחילת החודש בסך 10,000 ₪ וכדי לעמוד בתשלום זה בעל העסק צריך שיהיה לו את הסכום הנ"ל נזיל בחשבון הבנק שלו בכל תחילת חודש. כעת תארו לעצמכם שבעל העסק עשה עסקה על סך 50,000 ₪ שבה הוא מרוויח 30,000 ₪.
על פניו בעל העסק אמור להצליח לשלם בתחילת החודש את עלות השכירות נכון?
אולם, מה אם בעל העסק עשה את העסקה הנ"ל ב 10 תשלומים של 5,000 ₪?
האם כעת הוא יעמוד בתשלום השכירות?
כמובן שלא!
ומה אם העסקה נעשתה בתשלום אחד, אלא שהתשלום הוא דחוי לתאריך העשירי לחודש הבא (כלומר שוטף ועשרה ימים) – האם כעת בעל העסק יוכל לשלם את השכירות בתחילת החודש?
גם במקרה זה לא!
ביחד עם זאת אם בעל העסק היה יודע שהוא צריך לשלם שכירות של 10,000 ₪ בראשון לחודש הקרוב והוא היה דואג שהפירעון של התשלום יהיה בסוף החודש הנוכחי – העסק היה מתפקד בצורה תקינה.
באותה במידה היה גם יכול לבצע את העסקה בתשלומים הכוללים ניכיון – כך שהלקוח היה משלם בתשלומים אבל בעל העסק היה מקבל את הכסף בתשלום אחד, בעזרת שירות ניכיון שניתן לקבל מחברות האשראי השונות.
בדרך זו הוא היה מקבל 50,000 ₪ תוך 24 שעות מחברת האשראי (פחות העמלה ששילם על שירות הניכיון) ובצורה זו הוא היה יכול לשלם עבור השכירות ללא בעיה.
כך למעשה אתם מבינים שכדי לנהל תזרים מזומנים לעסק מחייב הבנה בכסף ויכולת שליטה בנתונים של בעל העסק והכוונתו בצורה נכונה כך שינהל את העסקאות בעסק שלו בצורה שבה הוא גובה את התשלומים מהלקוחות שלו. זה כמובן רק דוגמה אחת כדי להבין מעט כיצד ניהול תזרים מזומנים של העסק יכול להציל עסק מפשיטת רגל.
כחלק מכך שאנחנו מלווים עסקים, חשוב לנו לעטוף אותם גם בהיבטים הפיננסיים כך שנסייע להם לנהל את תזרים המזומנים שלהם בצורה מיטבית. במקרים רבים אנחנו חוסכים ללקוחות שלנו כסף רב, הימנעות מתשלומי קנסות, ריביות מיותרות, חריגה ממסגרות, שיפור דירוג האשראי שלהם על ידי תכנון חכם ומבוקר ויכולת למנף את העסק שלהם ואת הכסף שלהם ליצירת עצורי הכנסה נוספים על ידי השקעות חכמות הנשענות על הבנת התזרים של בית העסק ועל היכולת שלו לקבל תשלומים במזומן (כסף נזיל) שעימו הוא יוכל לפתח את העסק וגם ליהנות מהרווחים (על ידי משיכת דיבידנד).
במידה ואתם חווים בעסק שלכם שאתם לא שולטים בכסף שלכם ורוצים למקסם את ההתנהלות העסקית שלכם נשמח להזמין אתכם אלינו לפגישת אבחון ראשונה ללא עלות, שתתקיים במתחם מינוף עסקי עם הצוות שלי כדי לבחון כיצד נוכל לסייע לכם לצמוח. לתיאום פגישה שילחו לנו הודעה בוואטסאפ העסקי שלנו כאן